onsdag 24 februari 2016

Assignment 4, 24 februari 2016

Uppgift:
Leta upp en plats utan plats. Lyssna till vad den har att säga. Anteckna. Bygg något där som svarar.

- Jag är den ultimata platsangivelsen
för jag tar ingen plats
Jag är endast en idé
i huvudet på vetenskapsmänniskor
Min enda nytta finns hos det tredimensionella
men där tar jag inte upp någon rymd
Jag finns inte, därför är jag evig
Mitt namn är den Matematiska Punkten
-Min substans sträcker sig i fyra dimensioner, kanske fler
x, y, z och tiden är mina led
Jag är förgänglig och därför finns jag
Kalla mig Kompost eller Apelsin
för båda jag är




Att vara eller att icke vara, det är frågan
ty,
om jag inte finns
är jag evig
om jag är evig
finns jag inte
Är det då jag eller evigheten som inte 
existerar
?

torsdag 18 februari 2016

Assignment 3, del 2

Uppgift:
Istället för att betrakta din spegelbild
Betrakta en person
Se inuti hen
Utgå från flera olika personer
Med hjälp av det du har lärt känna, bringa till existens

Resultat:



tisdag 16 februari 2016

Assignment 3: Hittepå-assignment till fina klasskamrater

Gå till en offentlig plats och betrakta människor. Samla på dig tre färger (motivera ditt val). Skapa sedan något utifrån dessa tre färger.

Made with love by
Thea & Coco

onsdag 10 februari 2016

Assignment 2, 10 februari 2016

Uppgift: "Ta något du inspireras av. Plocka isär det, Sätt ihop det på ett nytt sätt. Upprepa."

En stor inspirationskälla för mig är logik. Därför att utan logiken finns ingen ologik, logiskt eller hur?! Ologik är ett huvudtema i många av de bilder som jag gör när penseln eller pennan bara få gå. Jag tänker att förmågan att tänka logiskt är en av människans överlevnadsstrategier för att kunna förutsäga vad som kommer att hända och därmed hjälpa huvudet att fokusera på det som är viktigt genom att inte behöva tolka en situation som att den vore helt ny. Bra att ha, men den tanken påverkar säkerligen hur en sedan beter sig i situationen och den skapar en liten låda av tankar som bara går runt, runt och aldrig hittar ut (ett exempel på en situation där en väldigt logisk hjärna hade missat det roliga: jag är på väg till spårvagnen och jag ser en man gå emot mig med en helt vanlig hund i ett koppel. Eller?! Koppel=Hund är ju logiskt och då kunde jag tittat bort och tänkt på annat. Men det gjorde jag inte och gissa vad! Det var ingen hund, det var en iller! Tänk om jag hade missat det, det gjorde ju mig glad hela dagen!(jag vill säga att det var ologiken som hjälpte mig fast det kan lika gärna vara att jag tycker om djur och därför såg illern:))

Ja, logik alltså. vad kan vara mer logiskt än ett pussel? Knappt någonting, bitarna är samma storlek, samma form (ungefär i alla fall), du vet var du kommer sluta och som inte det vore nog så kommer pusslet i en kartong. Så mycket innanför boxen som det går! Därför tar jag isär pusslet (hehe, redan fixat) och bygger på ologiska sätt. Här är några grejer!











söndag 7 februari 2016

Föreläsning av Hans Örtegren 18 januari

Föreläsningen handlade om den ämnesutvärdering för bild som gjordes 2015. Där framkom bland annat att elever i årskurs nio i större utsträckning än elever i årskurs sex tycker att bildämnet är oviktigt och inte till någon nytta. Dock tycker de fortfarande att ämnet är roligt. Detta hänger ihop med hur inte bara eleverna utan även samhället i stort uppfattar bildämnet. Bild som enbart fritt skapande och personligt uttryck gör att uppfattningen bli att bilden inte har någon större nytta i samhället (fast fantasi och kreativitet som är en del av bildundervisningen är viktigt överallt om en tänker långsiktigt).

Vad folk inte ser är att bilden är ett starkt kommunikativt verktyg som förtjänar en större plats och inte minst att det måste undervisas i vad bilder förmedlar och hur de tolkas med tanke på att vi blir bombarderade med massa bilder varje dag. För att kunna få ett sådant kritiskt förhållningssätt är det av största vikt att eleverna får lära sig att dechiffrera bilder och även reflektera över egna bilder.

Alltså värderas bilder lågt samtidigt som ämnen som använder sig av text och språk värderas högt. Det är vanligt att språket som kommunikation får denna högre nivå än bild och att det därför är befogat att lämna bildskapandet bakom sig. Men blir inte det en självuppfyllande profetia? Om inte bild undervisas som kommunikationsverktyg har folk inte förutsättningar för att se bildspråket och därför blir skrift- och talspråket viktigare. Jag kom på en slags liknelse som kanske är helt knäpp men jag tänker såhär:
Säg att bild är att prata svenska och tal- och skriftspråk är att prata danska. Danska barn lär sig att tala senare än många andra barn (har jag hört) alltså kan det vara så att det är svårare att lära sig än svenskan. Men bara för att danska är svårare att lära sig betyder det inte automatiskt att det är ett bättre språk att kommunicera på. Svenska har samma kommunikationsförmåga fastän det är lättare att lära sig. 
Obs! Egentligen vill jag inte använda lättare och svårare om bild och språk (bara smidigare att beskriva det så) för jag tror att själva språket som bilden talar är på samma komplexa nivå som talat och skrivet språk. Men just att skapa kan vara lättare i bilden skulle man kunna säga. Så fort som du har satt en prick på pappret har du ju målat, men för att skriva måste handen göra målmedvetna rörelser.


Föreläsning av Tarja Karlsson Häikiö, 28 januari 2016

Under föreläsningen gick Tarja igenom ett antal personer som har varit betydande för utvecklingen av de sätt att se på lärande kring bild. Jag fastnade för en särskild tanke som jag ska reflektera kring en stund tänkte jag. Ur mina anteckningar tyder jag att Jean Luquet talade om att barnet har flera olika slags framställningssätt, alltså olika tekniker och motiv, som verkar samtidigt. En kan tala om att barnet anpassar sina bilder utefter vem bilderna är riktade till. Jag kommer ihåg att det fanns ett exempel på detta bland de sista sidorna i Ulla Löfstedt bok: Barns bildskapande. Jönköping University Press 2004. Där stod det om en flicka som i skolan målade de typiska bilderna där horisontlinje och himmel inte möts medan hon hemma med sin pappa (som själv målade) målade en mer naturtrogen bild utan det nämnda mellanrummet mellan himmel och horisont. Redan väldigt tidigt (ungefär fem år tror jag att flickan i exemplet var) verkar barn lära sig att anpassa sina bilder utefter vad som förväntas och vilken kontexten är. Jag tänker att detta kan användas som ett argument för att utbildning inom bildämnet hämmar själva bildskapandet genom att barnen anpassar sina bilder till vad som lärs ut och i förlängning till vad som förväntas av dem. Men det kan också ses som ett argument för att lära ut mer och visa mer så att barnen får en bred bildbank att förhålla sig till.
I det här sammanhanget får ordet anpassning en dålig klang och känns som något som helst ska undvikas. Men jag tror att anpassning är oundvikligt och i vilket fall som helst är det en naturlig mekanism som gör att människor klarar av vardagen. Anpassningen är enbart en fiende så länge det bara finns en version att förhålla sig till. Jag säger ju fler versioner desto bättre. Och en avsaknad av bildundervisning är ju noll versioner. Blir barnet då påverkat av intryck från annat (vilket händer hela tiden med tanke på media mm.) riskerar detta på samma sätt som en versions-varianten att skapa en ensidig anpassning.

onsdag 3 februari 2016

Assignment 1


"Min kropp, Min död" 
eller
"av fågel är du kommen, fågel skall du åter varda"


Gå utomhus. Tag 70 steg i valfri riktning. Plocka upp det första föremål/objekt du ser. Fortsätt förflytta dig. Samla liknande föremål/objekt tills du har tillräckligt. Låt föremålen/objekten bli början på din berättelse.

Klafs, klafs, klafs. Nä! Jag vill inte ha ett halvmultnat löv! Jaja, en ser vad en ser antar jag. Sen blev jag skräpplockare. Plastlock till mugg som det står hot contents på, ett uttagskvitto daterat till 1 januari 2016 klockan 16.52, en rostig spiral-fjäder, en blöt och smutsig tidning på busshållplatsen och ledsen borttappad handske.
Vad blir det för berättelse?




Tankegång:
- spiral - cirkel - förmultnat löv - the circle of life/av jord är du kommen... - liv - död
- hot contents - touchy subject -  död  - tafsa - handske -  Min kropp, Min död
- 1 januari 2016, 16:52 - tid för död - tid för födsel
- spiral-fjäder - fågel

Ta-Da!
Fågel som dött kommer att återuppstå på ett eller annat sätt. Men vad händer om fågel blir återupplivad?Vem har rätt att återuppliva fågel? Att störa naturens ordning?